Övervakningskamera i park

Kameraövervakning i Jönköping

Frågan om kameraövervakning i Jönköping dyker ofta upp när man börjar tänka över ens hems säkerhet. Det är inte en dålig idé att överväga då det är något som både avskräcker och hjälper till att lagföra brottslingar. Dock kan det vara bra att känna till om kameraövervakning i Jönköping är lagligt, vilket det är. Det finns dock flera olika saker man måste tänka på när man ska sätta upp det i sitt hem. För det är inte bara att installera kameror efter hur man själv känner. Istället måste man tänka över vart de ska sitta så att de är lagliga.

Du får exempelvis inte sätta upp kameror utomhus utan tillstånd. Det är något som krävs även om du har kamerorna inomhus men filmar utåt. Det kan vara väldigt viktigt att känna till då det i sådana fall krävs tillstånd för att det ska vara lagligt. Oavsett om det privat mark eller inte. Kameraövervakning i Jönköping är dock något som verkligen kan vara avskräckande. Främst för att ingen brottsling vill vara med på film när de begår brott. Vilket man självklart kan förstå och därför väljer ingen inbrottstjuv i första hand ett hem med kameraövervakning. Det är dock viktigt att man sätter upp skyltar för att varna om kameraövervakningen.

Övervakningskameror utrustning
Med övervakningskameror i Jönköping kan du på ett effektivt sätt förebygga eventuella brott.

Är kameraövervakning lagligt?

Det är fullt lagligt att sätta upp kameror i sitt egna hem. Hemmet får dock inte också användas som kontor eller fungera på något sätt som ger allmänheten tillgång till hemmet. Då krävs tillstånd för att man ska få ha kameraövervakning. Vilket kan vara bra att känna till då det kan försvåra för en i framtiden om man inte följer detta. Det krävs också att man har tillstånd från alla som är bosatta i hemmet, man får exempelvis inte sätta upp dolda kameror. Alla som är bosatta i hemmet måste känna till kamerorna och ge sitt tillstånd för detta.

Kamerorna får inte filma platser där allmänheten kan beträda, detta innebär även ens tomt eller trädgård. Det är även ett lagkrav att man sätter upp skyltar om att man har kameraövervakning inomhus. Något man självklart vill göra oavsett då det är en bra avskräckningseffekt på inbrottstjuvar. Det finns ingen anledning att ha kameraövervakning om ingen känner till det. För då kommer man fortfarande att få inbrott, även om sannolikheten ökar för att personerna sedan kan gripas. Kameraövervakning är precis som larm väldigt avskräckande och gör ens hem mindre attraktivt för inbrottstjuvar. Dessutom är det en extra trygghet för en själv.

Behöver jag kameraövervakning i Jönköping?

Faktum är att brottsligheten i Jönköping ökar. Totalt anmäldes 998 brott i Jönköping under 2018 och det är fler än genomsnittet sedan 1996. Detta enligt siffror från brottsförebyggande rådet, BRÅ.  

Om man behöver kameraövervakning i Jönköping eller inte får man avgöra helt själv. Många som bor i hus eller villa skulle ha stora fördelar av att skaffa detta. Främst då tjuvar väljer hem som inte är larmade eller som saknar kameraövervakning. Något som gör att det kan vara en väldigt billig investering som förhindrar inbrott. Vilket trots allt bara blir vanligare och dessutom ökar man möjligheten att personen eller personerna som gör inbrottet också grips. Något som kan göra det hela mindre hemskt om man har råkat ut för ett inbrott.

Kamerabevakningens effektivitet

Övervakningskameror är en effektiv säkerhetsåtgärd som skyddar mot stölder, inbrott och skadegörelse. Övervakningskameran har en stark brottsförebyggande och avskräckande effekt. Vid eventuella inbrott, skadegörelse eller andra brott så kan du få en direkt effekt. Kameran ger dig möjligheten att få direktinformation om händelsen eller dokumentera hela händelseförloppet och ta del av det efteråt. Material från övervakningskameran kan ha en avgörande betydelse på så vis att man ger polisen möjligheter att gripa och lagföra brottslingar.