stolhiss i trappa

Installera en stolhiss i villan

För många människor så kan en sådan hiss i villan vara det som avgör om man kan bo kvar eller inte. Både äldre personer och personer med handikapp har en stor nytta av en sådan hiss i villan. Något som kan vara skillnaden inte bara om man bor kvar men även om man kan gå ut överhuvudtaget. 

För många villor har sovrummen på övervåningen och även i viss mån badrummen. Att inte kunna röra på sig från övervåningen till nedervåningen utan hjälp gör kanske att man inte kan bo kvar. Man kan då inte röra sig så fritt som man skulle vilja. En sådan hisslösning är inte lösningen som passar för alla. Främst om man sitter i rullstol så behövs en annan hiss. Om man inte monterar in att rullstolen kan fraktas med hjälp hissen. Eller om personen har styrkan att ta med sig den ner. Något som sällan är något enkelt. Däremot är en stolhiss ett bra sätt för äldre att förflytta sig om de har svårt att gå i trappor. Samma sak gäller om man har ett lättare handikapp. Ett handikapp som gör att man behöver hjälp att ta sig upp och ner för trapporna.

Hur fungerar en stolhiss i villan och vad kan det förändra? 

Stolhissar monteras på ett enkelt sätt genom att ett rör fästs längst trappan där hissen ska användas. På det röret sätter man sedan en stol som fungerar på samma sätt som vilken hiss som helst. Den största skillnaden är att en hissen då inte bara åker upp eller ned utan följer trappan helt och hållet. För en person som har svårigheter att själv ta sig upp och ned för trappan så kan det förändra livet att ha en sådan. 

Personer som har släktingar med samma problem som gärna skulle vilja komma på besök kan ha nytta av en sådan lösning. För det finns en mängd situationer där man under vissa tider kan behöva lite extra hjälp. Framförallt så är det då ofta trapporna som man behöver hjälpen med. Då det är inte alltid rimligt att hemtjänsten behöver göra det. För det är sällan som man vill behöva vänta på att hemtjänsten ska komma förbi för att man ska kunna ta sig upp eller ned i villan. 

För vissa som skadat sig och väntar på att det ska läka eller bli bättre kan en hiss göra skillnad. Har man brutit ett ben så är det inte alltid så enkelt att använda sig av trappan. 

Kan man få ekonomisk hjälp att få en hissen installerad? 

Det är inte en ja/nej fråga utan det beror på individens situation och vilken kommun personen bor i. Då det finns gott om skillnader mellan olika kommuner och hur de anser att det ska skötas. En del kommuner hjälper gärna till och bidrar med att få en stolhiss installerad medans andra inte gör det. Det enklaste sättet att få svar är att ansöka om hjälp från kommunen för att få en hiss installerad. 

Att tänka på 

Om man ska installera en hiss är det viktigt att man ser till att det görs ordentligt. Både för att man vill att den ska vara säker och för att man vill slippa mängder av reparationer. Därför är det viktigt att man anlitar proffs som kan hissar. Då kan man vara säker på att allt sköts på rätt sätt och att hissen är rätt installerad. Anlitar man en billigare, lite sämre montör kommer man istället få lägga pengar på reparationer i efterhand. 

Man måste även vara noga med att serva sin hiss efter att man fått den installerad. En bra tumregeln kan vara att man servar hissen en gång om året. Detta för att se till att hissen är hel och fungerar som den ska. Ser man till att serva den regelbundet kan man även upptäcka problem innan de blir allvarliga. På så sätt kan man faktiskt spara pengar, då man undviker större problem som kostar mer i slutändan.

De flesta seriösa hissmontörer erbjuder serviceavtal på sina hissar. Något som innebär att du själv inte ens behöver tänka på det. Är du osäker på vad som är bäst för dig bör du alltid rådfråga proffs. Då kan du vara säker på att du får rätt lösning för just dig.