husbesiktning

Husbesiktning – att tänka på

Att göra en husbesiktning är något inte alla tänker på när de står i valet eller kvalet att köpa ett hus. För det är inte det första som dyker upp när man har hittat sitt drömhus. Istället börjar man fundera på om man har råd med huset och hur man ska inreda det. Det är helt felaktigt och man bör alltid istället tänka på att få en husbesiktning gjord så fort som möjligt.

Självklart kan man först och främst tänka på om man kommer ha råd med det eller inte men därefter måste en husbesiktning göras. För om man inte gör en sådan kan det leda till stora framtida problem. Dyker ett dolt fel upp efter en tid och man inte har gjort en besiktning kan det nästan vara omöjligt att häva köpet. Man har nämligen ett visst ansvar för att ta reda på vilka fel och brister som finns med huset. Har man gjort det redan från början är man till stor del väldigt skyddad i jämförelse.

Det kan också vara ett sätt att minska priset på fastigheten med relativt mycket pengar om det dyker upp ett fel på besiktningen. För då har man något att förhandla om helt enkelt.

Måste man göra en husbesiktning?

Det korta svaret är att ja det måste man. Annars riskerar man att köpa ett hus som inte kommer att hålla eller som kommer att kräva stora renoveringar. Det är inte något man vill behöva göra när man precis har spenderat hundratusentals eller miljontals kronor på att köpa huset.

Sedan har man heller inget större skydd om man inte gjort husbesiktningen då man har ett visst ansvar som köpare att ta reda på alla fel och brister. Gör man inte det kommer det i värsta fall leda till att ett stort fel inte kan leda till att man har rätten till att häva köpet.

Något som man kan ha om man har gjort en husbesiktning och det senare dyker upp ett stort dolt fel. Vilket är en riktig stor säkerhet för köparen även om det kan kännas osäkert för säljaren. Man ska inte heller lita på en säljares besiktning utan man ska alltid göra en egen. För även om säljarens är korrekt och det inte finns några fel är det alltid bättre med två par ögon än ett par. Genom att spendera lite mer på en husbesiktning och få den korrekt utförd har man säkrat upp allt man kan för framtiden.

Hitta en besiktningsman för husbesiktningen

Att hitta en besiktningsman för husbesiktningen är sällan något svårt. Det finns gott om olika företag och firmor man kan vända sig till. Det gäller dock att man anlitar någon som har goda referenser för att man ska få en besiktning man kan lita på.

För i slutändan kan det handla om stora summor pengar man kan riskera att förlora om besiktningen inte görs på ett korrekt sätt. Så se därför alltid till att anlita en seriös besiktningsman för att skydda dig själv så långt som möjligt.